Back to Top
logo

Ο Αμπελώνας μας

Για αιώνες η γη της Χαλκιδικής ήταν πάντα κατάφυτη με αμπέλια και ελαιώνες.

Τοποθεσία

Τα φημισμένα κρασιά της αρχαιότητας με τα τοπωνύμια Τορώνη, 'Aκανθος, και Όλυμπος, που αναφέρονται σε πολλά κείμενα της εποχής εκείνης, ήταν οι πρόγονοι των σημερινών, που προέρχονται από την νομοθετημένη πλέον Ονομασία Προελεύσεως "Πλαγιές Μελίτωνα" Ανωτέρας Ποιότητος. Η σκέψη για τη αναβίωση αυτής της περιοχής, γεννήθηκε γύρω στο 1965 από τον Γιάννη Καρρά που αποφάσισε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της πολύτιμης αυτής προίκας που η φύση δώρισε απλόχερα στις μοναδικές Πλαγιές του Μελίτωνα.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Το Κτήμα

Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων, μαζί με το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965 για να δημιουργήσουν μια αληθινή επανάσταση στην ξενοδοχειακή και στην οινοποιητική εικόνα της τότε Ελλάδας. Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής, εκεί όπου ο κατάφυτος Μελίτωνας χαμηλώνει τις πλαγιές του για να σμίξει με τα διάφανα νερά του Τορωναίου κόλπου απλώνονται αμφιθεατρικά τα 4.500 στρέμματα του πιο μεγάλου βιολογικού ελληνικού αμπελώνα, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Ο σχεδιασμός του αμπελώνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Αθηνών υπήρξε παραδειγματικός, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι του κτήματος σεβάστηκαν το μεγαλείο του μοναδικού περιβάλλοντος. Όπου υπήρχαν δάση παρέμειναν. Έτσι τα δέντρα αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα φυσικό φράκτη, εγκλωβίζοντας τη βραδινή υγρασία της ατμόσφαιρας που βοηθά το αμπέλι να αντέξει στις θερμές μέρες του καλοκαιριού.

Από το 2000, το Πόρτο Καρράς Grand Resort και το Κτήμα Πόρτο Καρράς ανήκουν στον Όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ο Πρόεδρος του Ομίλου Κωνσταντίνος Στέγγος, βάζει στοίχημα ζωής να επαναφέρει το συγκρότημα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Η κόρη του Υλιάνα Στέγγου, αφιερώνεται στο κτήμα και στην ανάπτυξη των ελληνικών γηγενών ποικιλιών.

Σήμερα ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.

Χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ο αμπελώνας του Κτήματος θεωρείται μια από τις σπανιότερες περιπτώσεις όπου οι ασθένειες της αμπέλου αντιμετωπίζονται μόνο με βιολογικά μέσα. Η φυτοπροστασία επιτυγχάνεται αποκλειστικά με θειάφι και χαλκό έτσι ώστε η καλλιέργεια να πιστοποιείται αβίαστα ως βιολογική. Επίσης χρησιμοποιούνται μόνο οργανικά λιπάσματα, η δε στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 600 κιλά, εμφανίζει πολύ υψηλό οινικό δυναμικό.

Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για τη καλλιέργεια 24 εκλεκτών ποικιλιών, που ευδοκιμούν στις νοτιοδυτικές πλαγιές σε υψόμετρο 200-300μ. Έτσι από το Ασύρτικο, το Αθήρι, τη Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Ροδίτη, παράγονται λευκοί οίνοι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Η Μαλαγουζιά, μια από τις πιο αρχαίες λευκές ποικιλίες του κόσμου, σχεδόν εξαφανισμένη, αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς όπου μετά από πειραματικές φυτεύσεις αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της ποικιλίας για την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών και ισορροπημένων οίνων, με υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Μεταξύ των ερυθρών επικρατεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που είναι η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου που αναφέρεται και στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και το Syrah, οι οποίες σε υψόμετρο 300-400μ έχουν προσαρμοστεί θαυμάσια στις δροσερές βόρειο-ανατολικές πλαγιές της περιοχής.