logo

H Ιστορία μας

Ιστορία ενός Μύθου

Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσα τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και… το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο.

Επένδυση

Η αμπελουργική ζώνη "Πλαγιές του Μελίτωνα", είναι μια ζώνη άριστων οικολογικών συνθηκών.Στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, εκεί όπου δεσπόζει ο κατάφυτος Μελίτωνας, απλώνονται αμφιθεατρικά 4.500 στρέμματα αμπελώνων, του πλέον ιστορικού κτήματος της χώρας μας.

Από το 2000 ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής επεμβαίνει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου. Η παραγωγική διαδικασία επιτυγχάνεται με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό: πνευματικό πιεστήριο, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης διπλού τοιχώματος, αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας ζύμωσης.

Στην ανακαίνιση του οινοποιείου του Κτήματος Πόρτο Καρράς συμπεριλήφθηκε κι η ανακατασκευή του επισκέψιμου χώρου, της αίθουσας γευσιγνωσίας, αλλά και η οργάνωση μιας αξέχαστης περιήγησης στον χώρο των αμπελώνων.

Ο ιστορικός αμπελώνας του "Πόρτο Καρράς" για να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις της αμπελοκαλλιέργειας και στις νέες γεύσεις του οινόφιλου κοινού, από το 2002 έχει θέσει σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του αμπελώνα.

Μετά από συνεχείς μελέτες προσαρμοστικότητας διαφόρων ποικιλιών, από το 2002 μέχρι το 2013 έχουν φυτευτεί πάνω από 800 στρέμματα νέοι αμπελώνες σε διαφορετικά terroir του Κτήματος με σύγχρονες μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας.

Οι 28 ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στο Κτήμα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών διαφορετικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.

Οι παρεμβάσεις στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα αφορούν την ανανέωση των ιστορικών μας ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Λημνιό, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc κ.α., επίσης τον εμπλουτισμό με καινούργιες ποικιλίες, όπως Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Viognier, Chardonnay, Μαυροδάφνη και Μαυροτράγανο.

Οινοποιείο

Το οινοποιείο κτίστηκε το 1970 και σε συνδυασμό με τον αμπελώνα, υπήρξε σταθμός για την ελληνική βιομηχανία οίνου.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντικότατη συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινολογίας Καθηγητή Emile Peynaud, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου “Ελληνικού” οίνου από Cabernet Sauvignon, το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστο-σχιστολιθικά εδάφη του Κτήματος, μεγαλούργησε διεθνώς αποσπώντας βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις.

Ο σχεδιασμός και η επιλογή της θέσης του οινοποιείου στο κέντρο του αμπελώνα συντελεί στην γρήγορη παραλαβή και επεξεργασία των σταφυλιών με στόχο τη διατήρηση του ποιοτικού τους δυναμικού και την αποφυγή οξειδώσεων.